Известие

Collapse
No announcement yet.

Ромолене от скоростната кутия

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от endeavour Покажи съобщение
    Ха, стига де, това ми напомня старата ми седмица (лада става въпрос) - без шестата разбира се Ама тогава всичко се оправяше със смяна на съединител
    Съединителя е нов,но понякога хъркат скоростите на задна ,което означава ,че не отделя напълно,може би затова и не включва първа. Незнам,не съм отварял такава кутия и не съм гледал чертежи и схеми
    Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

бе я пробвай с масло като за твоите скорости първо. задна е нормално да хърка от време на време, все пак тя няма синхронизатор.
      точка

Comment

Първоначално публикувано от kolev Покажи съобщение
        бе я пробвай с масло като за твоите скорости първо. задна е нормално да хърка от време на време, все пак тя няма синхронизатор.
        Сигорен ли си че задна не е синхронизирана, защото на 2.5/3.0/3.2 V6 знам, че е. Извадката е от инструкцията на АР 166 на 3.2 V6 24V & 2.4 JTD 20V Multijet.

TRANSMISSION
        3.2 V6 24V & 2.4 JTD 20V Multijet
        Gearbox: Six forward gears plus reverse all synchronised
        Clutch: Dry single disk with hydraulic operation
        Drive: Front
        Alfa Romeo 166 3.0 V6 24v 220hp 11/2001г.-Настояща!
        Alfa Romeo 156 1.6TS 120hp 1999г. & Opel Tigra 1.4 16v 90hp 1996г. на жената - Бившите!
        FIAT Bravo 1.2 16v 82hp 10/1999г.-Някога отдавна!

Comment

Задната ми хърка само на 155-цата, ама там съм сигурен,че не е синхронизирана. За 166 не знам,ама тя и не хърка (засега,де).
          ...
          155 1,6 TS 16V `96
          166 2,4 JTD `99
          147 1,9 JTDm 8V `07

Comment

ми до колкото знам няма задна със синхронизатор.
            задна скорост не е постоянно зацепена. между двете зъбни колела има място където влиза 3-то което служи за обръщане на движението, тези зъбни колелета за разлика от другите са с прави зъби. затова като се кара назад, скоростите вият.
            за да не хърка при превключване на задна, двата вала в скоростите трябва да са в покой. има там разни системи при някои коли за блокиране на единия вал при превключване на задна.
            обикновено задна влиза по-добре ако не е натисната спирачката.
            нека някой който разбира повече, да каже.
            точка

Comment

За да не ви хърка задната, първо на 1-ва и лекичко напред колкото да мръдне колата и след това задната влиза все едно има 10 синхронизатора
              156 2.4JTD 136+ PS

Comment

Първоначално публикувано от Jivko7777 Покажи съобщение
                За да не ви хърка задната, първо на 1-ва и лекичко напред колкото да мръдне колата и след това задната влиза все едно има 10 синхронизатора
                а това винаги действа.
                точка

Comment

И с 4-та става ,както обясних по-нагоре. Безотказно е
                  Skoda Superb II 2.0TDI Laurin&Klement EX-Alfa Romeo 166 2.4 JTD '99 Edizione Sportiva EX-Volvo S80 2.5D Summum

EX-Alfa Romeo 33 1.3 Boxer

Comment

Първоначално публикувано от andro88 Покажи съобщение
                    И с 4-та става ,както обясних по-нагоре. Безотказно е
                    Да ама не трябва да мръднеш нежно, не знам то може и на 4 - та да мърдаш?
                    156 2.4JTD 136+ PS

Comment

Имам предвид преди да вкараш 1-ва - вкараш 4-та и без да пускаш съединителя вкарваш 1 като в масло. Нямам предвид да тръгваш на 4-та. А 4-та ,щото на нея имало някакав механизъм дето пренареждал скоростите в начална позиция( това са ми обяснявали в сервиз)
                      Skoda Superb II 2.0TDI Laurin&Klement EX-Alfa Romeo 166 2.4 JTD '99 Edizione Sportiva EX-Volvo S80 2.5D Summum

EX-Alfa Romeo 33 1.3 Boxer

Comment

Ако няма синхронизатор на задна би трябвало да няма и на първа.Шеста скорост влиза по- лесно от четвърта.

Comment

Цялата идея на мърдането е да размърдаш кутията. За да не ви хърка задна - сложете си съединител, няма как да хърка, освен ако не вкарвате още в движение.

Аз да се похваля - след целия ремонт със смяната на кутията, съединителя и замяна на дифа с Q2, ми остана единствено някакво тампонче на помпата на съединителя да бъде сменено с полиуретаново, че е омекнало (така и не разбрах точно къде е и какво е, ама щом казва майстора - вярвам му). Колата върви чудесно сега. Старата кутия пък ще я оправяме извън колата - да има.
                          Alfa Romeo 166 3.2 V6 24 '04 FL
                          HardwareBG Team member | PC компоненти | RC модели | Електронни цигари | Настолни игри

Comment

Я кажете проблемите с включването имаше ли ги преди да ви се скапят старите съединители, щото моя си е почти мъртвец (педала е камък, от време на време пребоксува на 5-та) но нямам никакви проблеми с включване на скоростите.
                            Last edited by kiko73; d.m.y г., 09:37.
                            AR 166 2,4 ЖТД Волво 460 1,9 ТД, Волво 460 1,7 I ех, Браво 1,4 12V ех, Ланча Y 1,4 12V ех, Пунто 1,1 6 speed ex, Пежо 106 ех и първата ОРел кадет 1,6 печка - "карабина" - с манивели по вратите и вЪлнен салон

Comment

Първоначално публикувано от lordliness Покажи съобщение
                              Ако няма синхронизатор на задна би трябвало да няма и на първа.Шеста скорост влиза по- лесно от четвърта.
                              в една съвременна синхронизирана скоростна кутия с постоянно зацепени валове за предните скорости имаш 3 селектора с 3 синхронизиращи механизма. 1 - за 1-ва и 2-ра скорост, 2- за 3-та и 4-та, 3 - за 5-та +6-та ако има такава. целта на синхронизиращите механизми е посредством триене да изравнят скоростите на въртене на валовете преди да се зацепят самите скорости. така превключването е гладко. най-гладко и лесно се включват 5 и 6 тъй като техния механизъм се ползва най-малко и най-малко се износва.
                              проблемите при задна са 2
                              1- скоростта изобщо не влиза. това се получава защото зъбите на задна са прави и се случва понякога да се срещнат. включване на друга скорост и връщане на задна пак решава проблема.
                              2- задна хърка. при движение напред и отцепване на съединителя, валовете имат инерция и всъщност продължават да се въртят, а ние в същия момент искаме да включим от 1-ва на задна бързо. затова изхъркват. за включване на задна валовете трябва да са в покой. някои скоростни кутии имат блокиращи механизми на валовете които се задействат при избиране на селектора за задна за момент. така задна влиза без хъркане.
                              точка

Comment

Първоначално публикувано от kiko73 Покажи съобщение
                                Я кажете проблемите с включването имаше ли ги преди да ви се скапят старите съединители, щото моя си е почти мъртвец (педала е камък, от време на време пребоксува на 5-та) но нямам никакви проблеми с включване на скоростите.
                                Моя до последно вървеше като нов и ме изостави внезапно,пробуксува при около 130км.на магистралата и край,колата не можеше да върви повече,преди това нямаше никакви индикации или не съм ги забелязал.Феродото на диска беше като тънко вестник.

Comment

Working...
                                X